Bunu boş verin! Kitap yazmak zor mu, niye sordun, kitap mı yazacaksın? Yazmaya bile değmez önce oku! Esas olan kitap satmaktır ki, o da maden işçiliğinden, ağır sanayii köleliğinden, belediye çöpçülüğünden ve hatta hayvanat bahçesinde fil bakıcısı olmaktan daha zorlu bir iştir. Ama sabredersen aşağıda sana bazı önerilerimiz olacak!
Çünkü yazar sayımız okur sayımızdan daha fazladır.
Öyledir çünkü herkes kitap yazabilir, alfabemizde 29 harf vardır ve bunların yerlerini değiştirerek muhteşem bilim kurgu romanları, polisiye kitaplar, gençlik hikayeleri, öykü kitapları, çocuk kitapları, duyusal şiirler, kurgusal denemeler ve süslü püslü yalandan kelimeler yazabilirsiniz.
Kitap yazmak zor mu? Kitap mı yazacaksın önce oku!
Kitap yazmak zor mu evet çünkü kitap yazmak; harfleri dizmenin sessiz matematiğidir. Böyle olsa da bazen en güzel resimden, en büyük heykelden, en renkli filimden daha sanat olur.
Kitap yazmak; En İyisi Benimki;
Her kitap onu yazan kişi için bir başyapıttır, okuduğunda gözleri dolar, kendi hatıralarını kendisi yaşamış gibidir sözcükler, okumaya doyulmayan, insanın kalbinden kaymak gibi kayıp giden sürükleyici bir kitap olmuştur. Yazdığınız kitap harikadır size yaşadıklarınızı hatırlatan eski minik paha biçilmez bir hediye gibi…
Çizerken fırçanız, kaleminiz konuşur, cam gibi gözler, kalem gibi kaşlar, sütun gibi bacaklar, dev gibi dağlar, orman gibi kalabalıklar can bulur fırçanızın ucunda.
Ruh beden ve beyin,
Kitap yazmak zor mu evet çok zor çünkü kitap bastırmak için cebinizde ki biraz paradan daha fazlasını ister. Ruhunuz, bedeniniz ve beyniniz beyaz bir kâğıdın üstünde, kara bir kalemin ucundadır.
Kitap yazmak acı, tatlı, iyi, kötü, nefret, merhamet, öfke, sevgi, meydan okuyuş, büzülüşte yok oluş, dimdik durup var oluş hepsi korkusuz sallanan bir kalemin ucunda mürekkep damlasıdır.
Kitap yazmak zor mu evet zor ama kitap yazarken diyemediğinizi deyip, en azılı düşmanları yenip, zafer şiirleri yazarsınız. Yazdığınız kitabın arkası diktatör ve terminatör firavunlar tarafından sarılmış olsa da demokrasi kalemdedir.
Ezilen için büzülen için haksızlıklara ve zulümlere karşı yazılır kitaplar. Sonunda ağrısıyla sızısıyla eseriniz karşınızdadır. Bir tebessüm ve sanatın ferağlığında nefes almak, size ufak bir ödül olur.
Kitap yazarken kelimeler boyanız, cümleler fırçanız olur. Nakış nakış, boncuk boncuk dizersiniz satırlara rengarenk kelimeleri. Kitap yazmak ya da çizmek hepsi esnetik kaygısı taşır, biri görsel biri de edebi.
Konuşmak mı yazmak mı?
Birde insan konuşurken langır lungur düşünmeden konuşur ama yazarken öyle değildir. Bir cümleyi on kez siler ve tekrar yazarız, yazmaktan çok düşünürüz binlerce kez düşünürüz. Aslında insan yazarken kendini tanır, gelmişini, geçmişini, dostunu, düşmanını hatta hayallerini tanır.
Her kelimede her cümlede kendimizi ararız, tek dişi kalmış bir editör her şeyi baştan yazana kadar.
Kitap yazarken ufak punto harflerin ördüğü kelimeler öyle bir desen alır ki en büyük tablo, en büyük çizer kıskanır. Ve bu heyecanlı ve tehlikeli yolculuktan sonra çıkan eserler, öyle etkili olabilir ki yüzyıllar sonra bile okunup anılabilirsiniz. Bu da yanınıza kar kalır.
Kitap yazmak ama nasıl? Siz yine de yazın!
Bütün bunlara rağmen ille de kitap yazacaksanız, bari aşağıda yazılanları takip edin!
Anlatacak bir hikayesi olan herkes, ya kendi zevki için ya da herkesin görmesi için yayınlamak için bir kitap yazabilir. Başlamak genellikle işin en zor kısmıdır bu yüzden iyi bir çalışma alanı kurmak, düzenli bir yazma çizelgesi oluşturmak ve her gün bir şeyler yazmaya devam etmek için motive kalmak gerekir.
Yazarken sıkılıyor ve hayal dünyasının içine dalmıyorsanız hemen kalemi ve bu işi bırakın!
Anlatınızı yönlendiren “büyük bir fikir” geliştirmeye, en az bir unutulmaz karakter ve gerçekçi çatışmalar yaratmaya odaklanın. Makalenizi yazıp revize ettikten sonra yayımlama seçeneklerinizi göz önünde bulundurun ve okuyucuların yerine geçip tekrar tekrar okuyun!
Neden yazıyorsun?
Neden kitap yazdığınızı açıklığa kavuşturun. Aynanın karşısına geçip kendinizle konuşun! Yazmaya, hatta kitabınız hakkında çok fazla düşünmeye başlamadan önce kitabınızı yazma nedenleriniz hakkında kendinize karşı dürüst olun. Zengin ve ünlü olmayı mı umuyorsun? Kariyerini ilerletmek için bir gereklilik mi? Adını kitap kapağında görmeyi mi hayal ediyorsun? Sadece dünya ile paylaşmak istediğiniz büyük bir hikayen mi var?
Bir kitap yazmak hem bir tatil hem de bir meslektir yani hem bir iş hem de bir tutkudur. Neden yazmanız gerektiğini ve neden yazmak istediğinizi öğrenin.
Motivasyon olarak hedef veya hedeflerinizi aklınızda tutun. Sadece gerçekçi tutmayı unutma. Muhtemelen ilk romanından sonra bir J.K. Rowling olmayacaksın.
Kendine alan aç!
Sizin için olan bir çalışma alanı ayarlayın. Her yazar için ideal bir çalışma alanı farklı özellikler içerebilir. Bazıları izole bir odada sessiz bir masa tercih ederken diğerleri meşhur bir kahve dükkanının ortasında çalışır. Çoğu yazar en az dikkat dağıtan ve ihtiyaç duyabilecekleri herhangi bir malzeme kolay erişim sağlayan çalışma ortamı ister. Aslında ilham perisinin nerede ne zaman geleceği hiç belli olmaz! Ama yazarlık belli bir disiplin gerektirir!
Roman nasıl yazılır?
Bir roman yazmak zaman ve çaba gerektirir ancak bu süreçle çok tatmin edici bir deneyim yaşayabilirsiniz. Kurgu ve karakter için zaman ayırarak başlayın sonra tutarlı bir yazma sürecine kendinizi adamak gerekir. İlk taslağı tamamladıktan sonra romanınız size tamamlanmış hissi verene kadar gözden geçirip düzenlemeye devam edin. O zaman yayınlanmasını isteyip istemeyeceğinizi düşünebilirsiniz!
Kitap yazmak için ve yani romanınız için ilham kaynakları arayın! Roman yazmak yaratıcı bir süreçtir ve iyi bir fikrin size ne zaman geleceğini asla bilemezsin. Gittiğiniz her yerde fikirleri not alabilmeniz için bir dizüstü bilgisayar ve kalem veya dijital eşdeğeri şeyler taşıyın. Küçük cümle parçaları, tek kelimeler ve hatta karaladığınız karalamalar bile Daha eksiksiz bir hikayenin parçası olacaktır!
- Ancak sadece ilhamın size gelmesini beklemeyin! Kendi kıvılcımınızı yakmaya yardımcı olması için olağanüstü yaratıcılık örnekleri arayın. İlham mutlaka bir kitap olmak zorunda değildir. Bir TV gösterisi, bir film, hatta bir sergi veya sanat galerisine bir seyahat de olabilir. İlham sonsuz formlarda gelir!
- Kendi hayatınızdan size ilham veren, rahatsız eden, utandıran, mutlu eden veya ilginizi çeken bir şey düşünün! Bu konuyu bir romanda nasıl daha daha abartılı ve coşkulu olarak aktarabileceğinizi keşfedebilirsiniz?
Hangi tür yazıyorsun?
Tercih ettiğiniz türe biraz kafa yorun. Her roman belirli bir kategoriye tam olarak uymaz ancak amaçlanan tür hakkında düşünmek yararlıdır. Tercih ettiğiniz tür içinde bir roman inşa etmek için iyi bir kavrayış elde etmek için anahtar kitapları okuyun! Bir türe karar vermediyseniz veya birden fazla türde çalışıyorsanız, bu sorun değil esas olan şu; çok okuyun! Gerekirse kendi türünüzü oluşturun.
- Ticari romanlar bilim kurgu, gizem, gerilim, fantezi, romantizm ve tarihsel kurgu gibi birçok türe ayrılmıştır. Bu türlerde birçok roman çok geniş kapsamda ve uzun seriler halinde yazılmıştır.
- Hangi türü odaklanmak için seçerseniz seçin, o tür ile ilgili mümkün olduğunca çok sayıda roman okuyun! Bu, içinde çalışacağınız tarzı ve bu tarza nasıl katkıda bulunabileceğinizi veya nasıl meydan okuyabileceğinizi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Hedef kitle!
Hedef kitlenizi hayal edip belirleyin. Romanınızı kimin okuyup okuyamayacağı konusunda kapsamlı varsayımlarda bulunmamanız gerekir. Çalışmanız için en ilgili okuyucu kitlesi üzerinde biraz kafa yorun. Bu şekilde, çalışmanızı planlarken, tasarlarken ve gözden geçirirken bu hedef kitleyi göz önünde bulundurabilirsiniz. Hala kitap yazmak istiyor musunuz? İşte şimdi bir kaç kişi kaldınız! Bizi izlemeye devam edin!
Benden bu kadar 6 kitap ve son, kitap macerası burada biter! Blog yazmak ağaçları korur!
Devam edecek!
Semih BULGUR